Najważniejsze założenie diety Montignaca polega na tym, że to spożycie węglowodanów jest przyczyną nadwagi, gdyż powodują one gwałtowny wzrost cukru we krwi. Należy zatem z diety wyeliminować produkty, które przyczyniają się do dużych wahań poziomu cukru. Pomocny w tym przypadku jest indeks glikemiczny (IG). Mówi on o tym, o ile wzrośnie poziom cukru we krwi po spożyciu 50 gramów danego produktu. Ciekawe jest to, że IG zależy także od sposobu przygotowania produktu, np. surowa marchewka ma IG 16, a ugotowana już 47. Podczas diety przyjmuje się, że dozwolone są produkty o maksymalnym IG równym 50.
Produkty dozwolone
IG poniżej 20
warzywa zielone, cukinia, soja, bakłażany, papryka, seler, pomidory, cebula
IG 20-29
kasza jęczmienna, świeże mleko, suszone śliwki, czekolada (min. 70 proc. kakao), grejpfruty, suszone jabłka, fasola gotowana, jogurt beztłuszczowy, marmolada bez cukru
IG 30-39
ryby, brzoskwinie z puszki, śliwki, spaghetti razowe, gruszki, makaron sojowy, ciecierzyca, jogurt naturalny, gruszki, sok, pomidorowy, fasolka szparagowa, twaróg, figi, mleko odtłuszczone i zsiadłe
IG 40-50
truskawki, ryż brązowy, brzoskwinie, winogrona, świeży groszek, pomarańcze, chleb gryczany, otrębowy, żytni pełnoziarnisty, chude mięso, chude sery żółte, makaron ryżowy i z pełnego ziarna, biała czekolada, mleko sojowe, soki owocowe świeże
Produkty zabronione
IG 50-69
banany, rzepa, chleb razowy, kiwi, wafle ryżowe, konfitury, dżemy słodzone, kukurydza, ziemniaki w mundurkach, lody, mango, ananas, melon, bezy, miód, buraki, świeże morele, pączki, kasza gryczana, rodzynki, spaghetti długo gotowane
IG 70-89
biały chleb, naleśniki, ziemniaki gotowane, coca-cola, arbuz, ryż krótko gotowany, pierogi, batony czekoladowe, popcorn, bób gotowany
IG 90-100
frytki, piwo, bułeczki drożdżowe, ziemniaki pieczone, bagietka, chipsy, glukoza
Podczas diety nie wolno łączyć w jednym posiłku węglowodanów i tłuszczów, można spożywać 2 rodzaje posiłków: białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowo-białkowe.
0 comments on “Dieta Montignaca”Add yours →