Dieta wątrobowa ? zastosowanie i podstawowe reguły
Przewlekłe choroby wątroby stanowią grupę schorzeń, które doprowadzają do niemal całkowitego zniszczenia tego organu wewnętrznego. Za najczęstsze choroby przewlekłe uważa się: zapalenie wątroby, marskość wątroby, stłuszczenie wraz z toksycznym uszkodzeniem wątroby.
Uszkodzenia oraz podrażnienia wątroby mają wpływ na procesy trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych, które dostarczane są razem z pokarmami. Wzrost stopnia uszkodzenia wątroby idzie w parze ze zwiększeniem stopnia zaburzeń przyswajania składników odżywczych. Szczególnie trudne staje się trawienie tłuszczy. Zaburzenia dotyczą także wchłaniania oraz metabolizmu glukozy poprzez tkanki wątroby. To z kolei prowadzi do insulino oporności oraz cukrzycy oraz chorób cukrzyco podobnych. Uszkodzenia wątroby prowadzą też do zaburzeń przyswajania białka dostarczanego wraz z pokarmem jak również jego syntezy poprzez wątrobę. Konsekwencją tego stanu jest niedożywienie białkowe, a to utrudnia regenerację tkanek wątrobowych. Przewlekłe choroby wątroby są często przyczyną niedoborów witamin, szczególnie tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K, C, jak również kwasu foliowego czy też witamin należących do grupy B. Utrudnione jest też przyswajanie składników mineralnych – magnez, potas, cynk oraz selen.
Dieta wątrobowa oraz jej zadania
Dieta stosowana przy umiarkowanych uszkodzeniach wątroby za zadanie zwłaszcza zredukować niedobór żywieniowych, ograniczyć czynniki uszkadzające bądź przeciążające wątrobę i usprawniające trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych celem umożliwienia regeneracji miąższu wątrobowego.
Cechą diety wątrobowej jest lekkostrawność oraz zrównoważenie poprzez ograniczenie ilości tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych oraz cukrów prostych. Dieta zakłada również nieznaczne zwiększenie ilości lekkostrawnego białka. W dodatku dietę wątrobową u osób chorych powinno się dobierać indywidualnie, przy uwzględnieniu aktualnego statusu żywieniowego pacjenta, jego nawyków kulinarnych oraz towarzyszących mu schorzeń.
Na czym opiera się dieta wątrobowa
Oto najważniejsze zalecenia żywieniowe wykorzystywane przy diecie wątrobowej
– Spożywaj około pięciu małych pod względem objętości posiłków każdego dnia,
– Posiłki należy przyjmować o stałych porach stosując 2 – 3 godzinne przerwy,
– Pomiędzy posiłkami należy przyjmować wyłącznie wodę (najlepiej ciepłą – mineralną bądź inną ale dobrej jakości czy też napary w postaci herbaty bez cukru,
– Pierwszy posiłek należy przyjąć godzinę po zakończeniu snu,
– Ostatni z posiłków winno się spożywać na blisko 2 – 3 godziny przed zaśnięciem,
– W diecie bardzo ważne jest spożywanie świeżych posiłków (przyrządzanych w ten sam dzień, nie stosując odgrzewania ani odsmażania),
– Kęsy potraw powinny zostać bardzo dokładnie przeżute przed połknięciem,
– Nie należy spożywać owoców podczas ostatniego posiłku,
– Nie powinno się pić w trakcie posiłków,
– Należy pić blisko (to zależy od masy ciała) 1,5 litra płynów każdego dnia,
– Dieta zakłada przyjmowanie wyłącznie tłuszczy wysokiej jakości, szczególnie olei, oliwy z oliwek Extra Vergine, oleju lnianego, powinny być dodawane do gotowych potraw,
– Warzywa powinno się przyjmować przynajmniej cztery razy dziennie,
– Owoce należy ograniczyć do dwóch porcji na dzień,
– Zaleca się spożywanie dwóch porcji chudego niedosładzanego nabiału w ciągu dnia,
– Zalecane jest się spożywanie minimum trzech porcji ryb na tydzień,
– Zaleca się wyeliminowanie spożycia tłustych mięs oraz tłustych wędlin,
– Należy ograniczać przyprawy takie, jak sól, pieprz oraz ostre przyprawy,
– Unikanie alkoholu i papierosów.
Skład głównych składników w dziennej diecie powinien zawierać przynajmniej: 65 ? 90 g białka, 40 ? 50 g tłuszczu oraz 345 g węglowodanów.
W dodatku istotne jest:
Wykorzystanie w diecie suplementów, chodzi głównie o preparaty mające korzystny wpływ na usprawnienie czynności wątroby: C Plus bądź C 300iC 500 czy też C 1000, Polinesian Noni,Triple Potency Lecithin, Omega 3, Stress Management B, Vital, Witaminę D.
Środek o nazwie Liver Aid przyspiesza regenerowanie oraz oczyszczanie wątroby.
Zalecane jest przyjmowanie dodatkowo enzymów razem z posiłkami – Digestive Enzymes.
Lekkie żywienie ? dieta wątrobowa
Stosowanie diety wątrobowej zakłada głównie regularne przyjmowanie posiłków w niewielkich porcjach (około 5 ? 6 razy na dzień). Spożywane potrawy muszą być zawsze ciepłe. Dieta cechuje się dużą zawartością białek oraz węglowodanów, przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczy oraz błonnika. Potrawy stosowane w diecie wątrobowej zwykle przyrządza się na parze, piecze w folii czy też dusi bez użycia tłuszczy.
Ważnym wskazaniem w tej diecie jest przyjmowanie posiłków bogatych w witaminy C oraz E (antyoksydanty, czyli witaminy posiadające działanie przeciwutleniające). Znaczne ilości białek powinny być dostarczane w formie jaj, odtłuszczonego mleka, chudych twarogów, chudych mięs, ryb oraz chudego drobiu. Można przyjmować również suszone drożdże stanowiące istotne źródło białka oraz witamin z grupy B. Węglowodany podaje się w postaci przetworów owocowych, miodu, potraw bogatych w mąkę oraz kasze, nietłustych i lekkich deserów, niekiedy również cukru. Warto przyjmować spore ilości warzyw, zwłaszcza na świeżo czyli w postaci surówek, czy też sałatek.
Odnośnie mięs, koniecznie należy wybierać najchudsze z nich (filet z indyka, kurczaka, ryby). Za najlepsze jakościowo tłuszcze uważa się olej sojowy, słonecznikowy wraz z masłem. W diecie stosowana jest również tłusta śmietanka, którą zaprawia się zupy oraz sosy, które powinno zastąpić poprzez naturalny jogurt. W diecie ważne jest pilnowanie dziennej dawki cukru, która nie może być większa niż 70 g. Zbyt duża ilość cukru prowadzi do stłuszczenia wątroby. Odnośnie słodzenia herbaty, dobrym pomysłem jest zastosowanie miodu rzepakowego. Węglowodany w postaci makaronów, pieczywa mogą składać się na blisko 45% przyjmowanych każdego dnia produktów, jednakże nie mogą wynieść więcej niż 400 g. Dieta wątrobowa zakłada spożywanie odchudzonego mleka oraz napój mlecznych. Spożywaj tylko chudy bądź półtłusty twaróg. Duże ilości białka znajdują się także w fasoli, soi, soczewicy, migdałach, pestkach dyni. Nie można przyjmować przypraw, które są ciężkostrawne.
0 comments on “Dieta wątrobowa”Add yours →