Działanie herbaty Catuaba
Gatunek herbaty z kory o nazwie Cautaba, pochodzi z Ameryki Południowej. Od stuleci, uchodził wśród tubylców za wyjątkowo intensywny afrodyzjak oraz preparat kojący napięcie na tle nerwowym.
Catuaba jest niewielkim drzewem liściastym (to jeden z krewniaków koki), w głównej mierze znaleźć go można w amazońskiej dżungli. Wśród tak licznych gatunek drzew, nie łatwo rozpoznać Catuabę. Znawcy tej tematyki wiedzą, iż poszukiwać drzew o grubym pieniu oraz korzeni, jakie w przeważającej części mieszczą się nad ziemią. Drzewo to, obradza w liście o ciemnozielonej barwie, kwitnie na pomarańczowo-żółto, a jego owoce są niewielkie, o owalnym kształcie i jasnobrązowej barwie.
Jak działa napar z kory Cautaby
Napar z Cautaby jest bogaty m.in. w alkaloidy, garbniki, olejki aromatyczne i fitosterole. To właśnie fitosterole, stanowią związki, które są najbardziej interesujące ze względu na ich właściwości zdrowotne. Wszystko to, z uwagi na ich duże podobieństwo do hormonów płciowych, występujących u człowieka, dlatego oddziałują korzystnie dla naszego zdrowia.
Na co działa Cautaba
Herbata z kory Cautaby wykazuje działanie na potencję, zwiększa popęd seksualny.
Przyjmowanie Cautaby, w sposób regularny i w niewielkich ilościach, ponoć jest pomocne w utrzymaniu zrowia na dobrym poziomie, u osób, które są nosicielami wirusa HIV.
Herbata z Cautaby uspokaja skołatane nerwy, poprzez zwiększanie produkcji endorfin.
Cautaba jest niezwykle pomocna w leczeniu bezsenności.
Catuaba, odpowiada również za zwiększanie produkcji przeciwciał w naszym organizmie.
Przygotowanie herbaty z Catuaby
Catuaba jest niezwykle prosta w zaparzaniu. Napar wykonuje się podobnie, jak w przypadku zwykłej herbaty. Wystarczy odmierzyć 1 łyżeczkę kory i wsypać ją do filiżanki, zalać 150 ml gorącej wody. Następnie, należy poczekać około 5 minut, aż susz się zaparzy. Innym sposobem jest gotowanie kory przez blisko 5 minut, a później odłożenie jej na kilkanaście minut i przecedzenie. Napar z Catuaby dobrze smakuje z miodem i cytryną.
0 comments on “Herbata Catuaba”Add yours →