Biała herbata

Biała herbata

Biała herbata

Herbata nie jest w Polsce napojem darzonym szczególnie wielką estymą. Mimo że pije ją większość z nas, to najchętniej kupowane gatunki to herbata czarna lub mieszanki herbat owocowych i rozgrzewających. Pocieszające jest to, że coraz większą popularność zyskuje również herbata zielona, ze swoimi zdrowotnymi właściwościami, jak i herbata biała. Dziś tej ostatniej poświęcimy odrobinę uwagi.

Jak powstaje herbata biała?

Wbrew pozorom, nie jest to jakiś szczególny gatunek. Herbata biała zawdzięcza swoją nazwę specjalnemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają na wiosnę wypuścić pączki, chroni się przed słońcem, zakładając na nie specjalne siatki. Dzięki temu, nie powstaje do wytworzenia jednego ważnego składnika. Jest nim barwnik – chlorofil, odpowiadający za naturalny, zielony kolor herbaty. Krzaki i liście pozbawione słońca, zaczynają więdnąć. Po ich wysuszeniu, mamy właśnie do czynienia z herbatą białą.

Dlaczego biała herbata jest droższa od innych?

Wynika to właśnie z krótkiego okresu zbioru i specjalnego procesu uprawy.

Jak się parzy białą herbatę?

Zaletą białej herbaty jest to, że można ją parzyć aż trzykrotnie! Najlepsze walory smakowe i zapachowe uzyskuje się wtedy, jeśli herbata będzie parzona przez 5 minut, w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza.

Jakie zalety ma biała herbata?

Jest wiele powodów, dla których warto pić białą herbatę.

  • duża zawartość witaminy C – wzmacnia odporność, odpręża i uspokaja
  • duża zawartość kofeiny (!) – pobudza i pozwala zrezygnować z kawy
  • duża zawartość antyoksydantów – zwiększa odporność na choroby nowotworowe
  • duża zawartość polifenoli – 2x więcej niż w takiej samej filiżance zielonej herbaty

Jak widać, mimo swojej stosunkowo wysokiej ceny, biała herbata oferuje wiele korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Również fakt, że można ją zaparzać aż trzy razy, decyduje o tym że jest coraz chętniej kupowana.

0 comments on “Biała herbataAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *