Gdyby poprosić kogoś, o wymienienie 3 symboli kuchni francuskiej, z pewnością byłoby to wino, bagietka i ser. Czy rzeczywiście są to najczęściej wykorzystywane składniki w kuchni francuskiej, czy jednak to zaszczytne miejsce przypada innym produktom?
Jaka jest kuchnia francuska? Przede wszystkim smaczna, aromatyczna, syta, a przy tym i tłusta. Przynajmniej jeśli chodzi o dania mięsne. Co więcej, kuchnia ta przewiduje 3 do 4 posiłków w ciągu dnia, tak aby przez większość czasu chodzić sytym, ale nie przejedzony. Dania kuchnie francuskiej budowane są na dwóch głównych składnikach ? mięsie oraz serach. To wszystko jest okraszone ziołami i przyprawami. Całość aromatów jest dodatkowo wydobywana za sprawą umiejętnie dobranego wina, które towarzyszy większości posiłków, spożywanych we Francji.
Oczywiście jednym ze składników, bez którego kuchnia francuska nie mogłaby się obejść, są ślimaki. Ślimaki, przyrządzane na wiele sposobów: od smażonych, poprzez parowane aż po grillowane. Kolejność podawania posiłków obiadowych w kuchni francuskiej jest następująca
Przystawka zimna
- Przystawka ciepła
- Danie główne ? ryby
- Danie główne ? mięsa
- Ser
- Deser
Oprócz tego, nieodłącznymi elementami kuchni francuskiej jest śniadanie ? składające się z dużej liczby wypieków (nie tylko bagietki i rogaliki, ale również wypieki z ciasta francuskiego), a także nieco lżejsza kolacja.
0 comments on “Kuchnia francuska”Add yours →