Kuchnia orientalna, to w rzeczywistości nie jedna, ale wiele kuchni krajów takich jak Japonia, Chiny, Wietnam. To co wyróżnia dani kuchni azjatyckiej, to przede wszystkim wysokie walory zdrowotne oraz smakowe. Faktu tego nie trzeba nikomu udowadniać ? wystarczy spojrzeć tylko na mieszkańców wyżej wymienionych krajów, aby zauważyć że nie cierpią z powodu nadwagi i chorób z nią związanych. To właśnie zasługa oryginalnej kuchni azjatyckiej, która również w Europie zdobywa coraz więcej fanów.
Podstawowe, a zarazem najczęściej stosowane w kuchni azjatyckiej składniki to: olej sojowy, sezamowy, ryby morskiej, drób, a także owoce i warzywa. To, czego nie doświadczymy to mięsa wołowe i wieprzowe, a także nabiał. Aby przygotowywane azjatyckie potrawy były świeże i aromatyczne, konieczne jest stosowanie w nich świeżych składników. Dania są przyrządzane na parze lub woku, co pozwala zachować w produktach maksymalną ilość witamin i składników odżywczych. Innym popularnym składnikiem kuchni orientalnej jest soja, z której przyrządza się tofu oraz pasty miso i wiele innych potraw ? na przykład tempeh.
W Polsce kuchnia orientalna kojarzona jest przede wszystkim z ryżem. I bardzo słusznie. Ryż ma wysokie walory energetyczne, jest zdrowy, a przy tym nie powoduje nadwagi i problemów z trawieniem. Jeśli poszukujecie klasycznych przypraw do kuchni orientalnej, powinien to być imbir, chilii oraz kolendra. To właśnie tym trzem przyprawom dania orientalne zawdzięczają swój oryginalny smak i zapach.