Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska przez wielu uznawana jest za należącą do najbardziej zdrowych kuchni świata. Wszystko dlatego, iż przodują w niej świeże warzywa, owoce morza oraz świeże ryby. Właśnie takie składniki menu wśród Japończyków pozwalają utrzymać długowieczność i szczupłą sylwetkę.   Za podstawowy składnik kuchni japońskiej uchodzi ryż, to właśnie z niego powstaje słynne sushi. Innym ważnym składnikiem tego rodzaju kuchni jest soja, z które Japończycy robią wspaniałe tofu oraz pastę miso.

Kuchnia japońska całkowicie różni się od kuchni polskiej. Produkty mięsne występują tam niezwykle rzadko, częściej jest to wieprzowina aniżeli wołowina. Za najbardziej cenione mięso uchodzi tak zwana wołowina japońska, która wywodzi się bydła pojonego piwem oraz masowanego. Ten rodzaj wołowiny jest niezwykle kruchy oraz równomiernie przerośnięty tłuszczem, a jego wygląd kojarzy się z marmurem. Z uwagi na bardzo wysoką cenę, mięso to jest mało popularne w Japonii.

W kuchni japońskiej nie może zabraknąć ryżu, jednakże nie chodzi tutaj o ryż chiński lub tajski, lecz japoński. Ryż japońskich charakteryzuje się białym kolorem, a po ugotowaniu staje się lekko kleisty, składa się z okrągłych małym ziaren i typowego smaku. W kuchni tej istotną rolę odgrywa tofu, glony oraz japońskie grzyby, zarówno w kwestii wyglądu oraz smaku nie wykazują one podobieństwa do naszych grzybów.

Do najważniejszych przyprawach kuchni japońskiej zalicza się m.in.:

– sosy sojowe, które dostępne są w różnych rodzajach : zwykłym ciemnobrązowym, jasnym z soi oraz pszenicy i tamari, wyróżnia się również sos wykonany wyłącznie z soi;

– sake: to nic innego jak wino wyprodukowane z ryżu, jakie dodawane jest do niemalże wszystkiego  (dodatek do sosów, zup, dań składających się z ryżu oraz makaronu). Sake stanowi również napój, który zwykle pije się po podgrzaniu.

– mirin: słodkie wino ryżowe, jednakże w odróżnieniu od sake, nie pije się jej tylko dodaje do potraw;

– miso: jest sfermentowaną pastą wykonaną z soi oraz słodu ryżowego, pszenicznego bądź jęczmiennego;

– ocet ryżowy: dostępny w kolorze białym bądź jasnozłotym, jest bardziej łagodny od winnego;

– sansho: pieprz japoński powstaje strąków liściastego drzewa, który rośnie na terenie Japonii;

–  olej sezamowy;

– zielony chrzan wasabi: wykazuje silne działanie bakteriobójcze, ostrość smaku a jego zapach idealnie komponuje się z rybami.

0 comments on “Kuchnia japońskaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *