Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska

Większość osób kojarzy kuchnię wietnamską z budkami oferującymi azjatycki fast food. Nie można jednak zapominać, iż to nie jedyny aspekt tej wyśmienitej sztuki kulinarnej rodem z Wietnamu.

Dodatkowo w kuchni wietnamskiej znaleźć można mnóstwo oryginalnych, barwnych oraz aromatycznych dań, które sprawiają iż wietnamskie specjały zajmują wysoką pozycję wśród najlepszych światowych dań. Niestety ze względu na pewne dania kuchni wietnamskiej np. owianą złą sławą psinę, nie jest ona zbyt ceniona w Polsce. Mimo to wciąż warto ją wykorzystywać gdyż nadal należy do jednych z bardziej sycących, a jednocześnie lekkich oraz smacznych kuchni świata.

Wietnamczycy należą do narodowości, które bardzo wyjątkowo przykładają się do pielęgnowania swojej kultury kulinarnej. Na przestrzeni wieków, niezwykle niechętnie i ostrożnie odnosili się jakichkolwiek obcych wpływów kulinarnych. Jeśli chodzi o wpływy francuskiej kuchni, to w Wietnamie znaleźć można jedynie bagietki oraz kiełbaski, z kolei Chińczycy przekazali Wietnamczykom wok oraz pałeczki.

Kuchnia wietnamska jest dalece różna od pozostałych specjałów Dalekiego Wschodu. Za główne różnice uchodzi fakt, iż główną rolę odgrywają w niej potrawy duszone oraz gotowane na parze. W Wietnamie rzadko stosuje się też sos sojowy. Wietnamska kuchnia cechuje się głównie wykorzystaniem sosu rybnego, ciekawostką jest, iż wielu mieszkańców wiosek do dnia dzisiejszego potrafi samodzielnie wykonać ten specjał, by go przyrządzić wystarczy umieścić niewielkie rybki w beczce, następnie przesypać je solą, poczekać aż sfermentują, później beczka musi zostać umieszczona na słońcu, by sos dojrzał. Specjaliści głoszą, iż dłuższy czas dojrzewania sosu determinuje jego lepszy smak.

Kuchnię wietnamską można podzielić na 3 regiony:

– Wietnam północny (stolica Hanoi) słynie z prostych oraz łatwych w przygotowaniu dań. Właśnie tutaj najbardziej widoczne są wpływy wywodzące się z kuchni chińskiej (bardzo popularny jest tu sos sojowy);

– Wietnam środkowy (stolica Hue), który zasłyną z wyjątkowo ostrych oraz barwnych dań.

– Wietnam południowy (stolica Sajgon, a oficjalnie Ho Chi Min) zasłynął z potraw do wykonania których wykorzystuje się świeże warzywa, ryby i owoce.

0 comments on “Kuchnia wietnamskaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.